Thursday, July 29, 2010

Tintå



Kuvissa Lena Modig ja mukavan lukuinen viinilista.


Tinto på svenska on mielestäni ihan mukava nimi uudelle viinibaarille, joka hiljattain ja melko hiljaisesti avasi ovensa Turun Aurajoen rantaan aivan ravintola Blankon ja Aurasillan kupeeseen. Paikka on mitä mainioin ainakin näin kesäaikaan. Siinä kun rantaboulevardin terassilla istuu ei paljon kaipaile Pariisiin. Aurajoki korvaa hyvinkin Seinen vaikkei siinä proomuliikennettä olekaan ja ohikulkevat turistit ovat yhtä jännittävää bongaamista kuin Euroopan metropoleissa.

Kun terassilta siirtyy sisätiloihin, ranskalaisen bistron tunnelma vain kasvaa. Se johtuu etupäässä isolle mustalle taululle liidulla käsin kirjoitetusta viinilistasta ja pöytäliinattomista tukevista puupöydistä, jonka pinnalle ovat piirtyneet useammankin tuopin jäljet. Henkilökunta on kokenutta ja Turun ravintolaelämää laajemminkin kolunneet ammattilaiset. Ravintolapäällikkönä toimii Blankon Jaana Vuorenpää, joka on ollut vaikuttamassa niin monessa Turun yöelämän paikassa (Giggling Marlin y.m.) että ihan hirvittää. Nykyisin Jaanan titteli on kai ravintolaryhmän johtaja. Viinimestarina toimii mukava Lena Modig, joka nimensä mukaisesti hyppäsi rohkeasti uuden viinibaarin hoitajaksi. Lena on myös toiminut Turun eri ravintoloissa (Hermanni ja Koulu) ja opettaja Anu Elomaan tiukan viinimestarikurssin käyneenä omaa vankat tiedot viinimaailmasta. Lenan äidinkieli on ruotsi, joten hän on ollut ehkä vaikuttamassa ravintolansa mukavaan nimeen. Kielitieteellisesti voitaisiin huomauttaa, että tiskin kyltissä samppanja on kirjoitettu hienostuneemmin shamppanjaksi mikä ei taida olla nykykielessä suositeltava tapa.

Ruokapuolta edustavat täytetyt voileivät ja pitsan palat. En ole vielä perehtynyt tarkemmin ruokatarjontaan. Tintålla on erillinen oma keittiö, joten Blankon menuta ei ainakaan sellaisenaan ole tarkoitus toteuttaa. Pieneen nälkään tilasin pizza-palan, joka oli todella maukas. Sitä ei oltu mikrossa lämmitetty vaan "salamanterin" hehkussa mikä teki pohjastakin miellyttävän rapean. Viiniksi nautin alsacelaista, joka typen alla viiniautomaatissa ainakin oli säilyttänyt hyvin tuoreutensa. Automaatti oli säädetty annostelemaan 16 cl mutta jos asiakas haluaa niin 12 cl pitää erikseen pyytää.
Turku tuntuu olevan viinillinen kaupunki kun täällä nykyisin toimii 3 viineihin erikoistunutta ravintolaa: Viinille-baari, ravintola Koulun Viinitupa ja nyt Tintå.
Tervetuloa tutustumaan.

P.S. Havaitsin yllättäen Tintåsta torille kävellessäni, että Aurakatu 3 on perusteilla Fromage Gourmand kauppa. Uteliaana kurkkasin sisään ja kuulin, että liike avataan noin elokuun puolessa välissä ja tarkoituksena on myöhemmin lisätä tarjoukseen ranskalaiset viinit. Myyntiin saadaan ranskalaisia juustoja ja makkaroita Lyonin seudulta. Odotan kiihkeänä koska heidän kotisivunsa osoitteessa: www.fromage-gourmand.fi alkavat toimimaan.

Kauppa avattiin ja käväisin ostamassa 25 euron avajaistarjouksen, joka oli todella hintansa väärtti. Ilmasto ei eka päivänä toiminut mutta omistaja Olga Hirvirinne jaksoi silti urheasti palvella asiakkaitaan.

No comments: