Friday, July 02, 2010

Pikku-Pukki


Pikku-Pukin ravintola tuo nostalgisia mielikuvia kaukaisesta nuoruudestani. Siellä tuli vietettyä ylioppilaaksi tulon juhlaa vuonna 1955 ja koska se oli niin miellyttävä paikka osallistuin myös vuoden 1956 juhlallisuuksiin lähinnä soutamalla halukkaita mantereeltä saareen. Ylioppilaat kuljetettiin isolla moottoriveneellä Aurajoen rannasta mutta Pikku-Pukin laiturilta ei ole kuin lyhyt venematka mantereelle, josta laivakelloa kilisyttämällä sai virallisen kyydin saarelle.


Kaikki tämä tapahtui senaikaisissa ravintolatiloissa, jotka nykyään on myyty yksityisomistukseen. Nykyisin Pikku-Pukin ravintolalla ymmärretään entisen Airisto Segellsälskapetin (ASS) pitsihuvilaa, joka rakennettiin jo vuonna 1889. Huvila oli kauan tyhjillään kunnes Rosita Oy:n pariskunta hankki sen itselleen vuonna 1995. Siellä on järjestetty pelkästään yksityisluontoisia tilaisuuksia mutta vihdoin tänä vuonna ravintola on auki yleisölle heinäkuun alusta puoleenväliin elokuuta klo 12 - 18.

Ajoimme autolla Ruissalon rantaan Pikku-Pukkia vastapäätä ja soitimme veneen hakemaan meitä niinkuin joskus ennenkin. Laivakellon korvasi nyt kännykkä.
Nykyinen venekään ei ollut enää puinen kalastajapuksuttaja vaan moderni alumiininen Buster voimakkaalla Evindrude perämoottorilla. Ravintolapäällikkö Taina Salmi otti meidät saarella vastaan ja esitteli mielellään talon historiaa ja ympäristöä. Avajaispäivänä oli kuulemma ollut jo muutamia ryhmiäkin mutta näin toisena päivänä ei meidän lisäksi yhtään asiakasta ollut vielä (klo 12 mennessä) tullut paikalle. Tarjolla oli ainoastaan lohisoppaa ja mittavan tuntuinen kahvipöytä erilaisine leivonnaisineen. Viiniäkin oli saatavilla vain punaista ja valkoista mutta kumpikin niistä on isäntäpariskunnan itse maahantuomaa suoraan Bordeauxista. Valkoinen oli Chateau Cazebonne 2006 Gravesin alueelta ja punainen Chateau de Lisennes vuodelta 2004.
Ihan miellyttäviä viinejä kumpikin hintaan 5 euroa/lasi. Vahinko, että lohisopan lohi ei ollut tarpeeksi tuoreen tuntuista ja vaikutti selvästi makuun. Toivottavasti yhteistyö Turku Touringin kanssa poikii saarelle kotimaisia ja ulkolaisia turisteja mutta vaikka ympäristö onkin erittäin vaikuttava niin kyllä ravintolan tarjouksiin pitää myös kiinnittää enemmän huomiota. Oppia voisi käydä ottamassa vaikka naapurissa mantereen puolella olevasta Pursiseuran ravintolasta.

No comments: